top of page

Blog

   Resim yapmaya başlamak

Resim sanatı ile uğraşmak, resim yapmak, her şeyden önce insanın iç dünyasına iyi gelen, ruha iyi gelen bir uğraştır. Profesyonel olarak resim yapmayacak olsanız bile içinizde böyle bir istek duyuyorsanız kendinizi o duyguya kaptırın gitsin. "Şimdi ben ne resmi yaparım?" diye de paniğe kapılmayın sakın. Her yaşta, herkes için çok güzel bir hobi olabilir resim yapmak. Mahallenizde veya size yakın olabilecek bir konumda bir ya da birkaç tane resim atölyesi bulacağınız da muhakkaktır. Şimdiye kadar hiç resim yapmamış bile olsanız, resim atölyelerinde sizler gibi yeni başlayanlarla birlikte ne yollar kat edeceğinize kendiniz bile inanamayacaksınız. Eğer bulunduğunuz bölgede resim atölyesi yoksa web üzerinden bir çok video izleyerek de kendinizi geliştirebilir, pek çok farklı fikir ve resim tekniklerini izleyerek, taklit ederek, bir de buna kendi hayal gücünüzü katarak keyifli çalışmalar yapabilirsiniz.

Resim yapmaya başlarken öncelikle ne tarzda resimler yapmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Olabildiğince çeşitli resim tarzları ve tekniklerini inceleyin. İlgi duyduğunuz bir ya da birkaç tarzı belirleyin. Bunu belirledikten sonra sıra kullanacağınız malzemeleri almaya geliyor. Malzemelerinizi koyabileceğiniz çekmeceli küçük bir modül kullanmanız hem düzenli bir görünüm hem de çalışırken size kullanım kolaylığı sağlar. Evinizde çalışabileceğiniz uygun bir alan, bir köşeniz olmalıdır. Bir çalışma masanız olmasa bile çizim sehpanız yani şövaleniz mutlaka olmalı. 

 

Resim malzemelerinizi satın almaya gelince... Bölgenizde sanat ve hobi malzemeleri satan mağazalardan veya internet üzerinden bu malzemeleri toplu olarak temin edebilirsiniz. Malzemelerin çeşitliliği ve çokluğu, boyalar, fırçalar, tuval çeşitleri,  farklı yardımcı malzemeler ve markalar aklınızı biraz karıştırabilir. Öncelikle ilk etapta seçtiğinz tarz ne ise o tarza ait basic dediğimiz ana malzemeler ile başlangıç yapın. Resim sanatında ilerledikçe malzemelerinizi kendi resim tekniğinizdeki ihtiyaçlara göre çeşitlendirebilirsiniz. Kullanacağınız malzemelerin kalitesi ise ortalama bir seviyede olmalıdır. Başlangıç seviyesinde fırça boya kalem gibi malzemelerinizi satın alırken dikkat etmeniz gereken nokta budur. En üst kalitedeki ve en düşük standarttaki ürünleri asla tercih etmeyin. Düşük standarttaki ürünler performans olarak size katkı sağlayamayacağından sizi motive de etmeyecektir. Yüksek kalitedeki ürünler ise sizin acemilik döneminizde yaptığınız hatalar ve yanlış uygulamalar ile bozulup kullanılmaz hale gelebileceğinden size sıkıntı verebilir. Tuval seçerken her ne kadar büyük çalışmaları hedeflemiş bile olsanız başlangıçta küçük ve orta ölçekli tuvaller ile başlayın. Hepinize keyifli çalışmalar diliyorum...

   Akrilik boya - Yağlı Boya

Çalışmalarımda tercih ettiğim, resim yaparken kullandığım boya türü akriliktir. Akrilik boya, yağlı boyaya görünüm olarak benzese de özellikleri açısından size farklı kolaylıklar sunar. Bir kere su bazlıdır. Fırçalarınızdan, efekt malzemelerinizden ve ellerinizden kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Yağlı boyaya göre çok daha hızlı kuruması sebebiyle çalışmanız üzerinde ek çalışmalara devam etmeniz de daha kolaydır. Spatula kullanmayı sevenler akrilik boyayı tercih ederler. Akrilik boya üzerinde yeni bir çalışma yapma kolaylığı yağlı boyaya göre çok daha rahattır. Eğer ihtiyaç duyarsanız boyanıza geciktiriciler ekleyerek çok daha uzun sürede kurumasını da sağlayabilirsiniz. Kokusu yok denecek kadar çok hafiftir. Evde rahatlıkla çalışabilirsiniz. Yağlı boyada ise tiner ve terebentin kokusu sizi oldukça zorlayabilir. Akrilik boya, yağlı boya görüntüsünde ancak biraz daha parlak bir boya türüdür. Renkler biraz daha canlıdır. Bunun yanında istediğiniz yarı mat renklerde de rahatlıkla çalışmalar yapabilirsiniz. Tuval üzerinde çatlama yapmadığı için de akrilik boyayı tercih edebilirsiniz. Akrilik boya seneler boyu renklerini aynı şekliyle korurken yağlı boya renklerinde sararmalar meydana gelir. Keskin renk geçişlerini akrilik boyada çok daha hızlı ve sorunsuz yaparken yağlı boyada daha uzun bekleme zamanına ihtiyaç duyarsınız. Akrilik boya ile çalışacağınız resim teknikleri çok daha çeşitlidir. Farklı tekniklerle çalışma avantajına sahip olduğunuz akrilik boya ile sadece tuval değil, kağıt, tahta bir çok şey boyayabilirsiniz. Farklı teknikleri birleştirebilirsiniz. Akrilik boya, resim yapmaya başlamak için ideal bir boya türüdür. Hepinize keyifli çalışmalar diliyorum...

   Resim yapma teknikleri

Resme başlamak için sizlere öncelikle tavsiyem, başlangıçta kolayca sonuç alabileceğiniz teknikleri tercih etmeniz. Bu size motivasyon olarak da çok iyi gelir. Kendinize güveninizi sağlamlaştırır. İlerleyebilmeniz için bu oldukça önemlidir. Diğer taraftan yaptığınız çalışmaları çevrenizle kısa zamanda keyifle paylaşmanız da bu güven ve destek hissini sağlamlaştırır. Portre, natürmort, figür, peyzaj, enteriyör, soyut... Yağlı boya, sulu boya, pastel, kara kalem, akrilik... Hangi tarzı ve hangi tekniği seçerseniz seçin küçük boyutlarda ve kolay tekniklerle başlayın. Bir çocuk koşmaya başlamadan evvel nasıl ki emekler ve sıralar. Sonra yürümeye ve ardından koşmaya başlar. Bunu lütfen hep hatırlayın. Hiçbir zaman da havlu atmayın. Sizlere burada birkaç resim tarzından bahsedeceğim. 

Kara kalem teknikleri ile portre , nesne veya manzara çalışmaları yapabilmeniz için resim sanatında doğal bir yeteneğiniz veya önceden bir alt yapınız eğitiminiz olmalıdır. Eğer kara kalem resim ilginizi çekiyorsa sanat kursları ve resim atölyelerine devam edebilir ve kısa sürede çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Kara kalem de ustalaşmak ciddi bir zaman alabilir. Pek çok çizim, eskiz ve denemeler çizdikçe yavaş yavaş bu teknikte ilerleme sağlayabilirsiniz. Bunu önceden bilerek başlarsanız kendinize daha çok şans verebilir ve vazgeçmezsiniz.

Yağlı boya resimde ve özellikle peyzaj da yani manzara çalışmalarında sizlere Bob Ross tekniğini tavsiye ederim. 'Islak üzerine ıslak' çalışma olarak da bilinen bu teknikte daha önce hiç resim yapmamış bile olsanız izleyeceğiniz videolarla saniyeler içerisinde dağlar ağaçlar nehirler oluşturabilirsiniz. Bu teknik ile resim yapacaksanız ıslak üzerine ıslak tekniğinin kendine özgü malzemeleri vardır. Eğer resme yeni başlıyorsanız kesinlikle bu malzemeleri kullanmanızı öneriyorum. Bu tekniğin yaratıcısı olan ve tekniğe adını veren Bob Ross ismini taşıyan marka boyaları kullanmanız resminizin başarılı olması için doğru bir seçim olur.

Soyut resim çalışmalarınız için uygulayabileceğini pek çok alternatif teknik bulunmakta. Hatta birkaç teknik bir arada kullanarak da farklı ve özgün çalışmalar yapmanız mümkün. Soyut resim bu anlamda size kocaman bir dünya sunar. Çocuğunuzla bile birlikte yapabileceğiniz kolay ve keyifli metotlar ile renklerle oynayarak hem keyifli bir zaman geçirebilirsiniz, hem de hoş bir çalışma yapmış olursunuz. Soyut resim bu anlamda 7 den 77 ye, yeni başlayan resim tutkunlarına ve profesyonel resim sanatçılarına herkes için büyük bir perspektif ve sonsuz bir bakış açısı sunar. Özellikle yeni başlayanlara önerim soyut resim ve akrilik boyayı tercih etmeleridir. Hepinize keyifli çalışmalar diliyorum... 

   Başlangıçta tuval seçimleri ve çerçeve tercihi

 Başlangıçta karar vermeniz gereken nasıl bir tuval üzerinde çalışma yapacağınız olmalı. Ardından boyutları ile ilgili sizlere önerilerim olacak. Tuval seçimi çok çok önemlidir! Şöyle düşünün bir yemek hazırlıyorsunuz, nasıl bir tabakta nasıl bir sunum yaparsınız? İşte bu kadar önemli... Bir de çerçeve kullanıp kullanmama gibi bir diğer önemli konu var. Kullanılacaksa nasıl bir çerçeve olacağı da bir diğer önemli detay! Buradaki tercihleriniz yapacağınız çalışmayı en iyi nasıl sunmak istediğiniz ve en önemlisi ise çalışmanıza hangi tarzda tuval yakışacağı ve doğru taşıyacağı ile ilgili. Burada biraz kendi iç sesinizi de dinlemenizi öneriyorum. Çünkü sizin hissiyatınız da büyük önem taşıyor. Yapacağınız tarz çalışmalarda nasıl tuvaller kullanılmış, çerçeve tercihleri nasıl olmuş bunu öncelikle iyice araştırın. Yapabiliyorsanız bol bol sergi gezin. Ne kadar çok görürseniz ufkunuz da o kadar genişler ve kendi çalışmalarınızda da tercihlerinizi o hissiyatla yaparken büyük keyif alırsınız ve yaptığınız seçimler de içinize siner. Tabii başta şunu şöyle yapsaydım dedikleriniz de olabilir. Bunlar olağandır. Benim size önerilerim ise şöyle olabilir;

* Çerçevesiz kullanabileceğiniz tuvaller her tarz için oldukça kullanışlı ve yeterli oluyor. Eğer kasnak kısmını kalın olanlardan seçerseniz müthiş havalı da oluyor. Buradaki önemli nokta tuvalin yanlarını da çalıştığınız renklerle boyayarak bütünleştirmek. Hatta resminizi yanlara doğru da taşırabilirsiniz. Normal kalınlıkta kasnaklı tuvalleri ise ister çerçevesiz kullanır isterseniz de daha sonra çerçeveletebilirsiniz. Bu sizin kendi tercihiniz olabileceği gibi kullanılacak ortama yakışacak bir çerçeve şeklinde sonradan da yaptırılabilir. 

* Mdf gibi ince tuvallerde de çalışmanız mümkün. Bu tuvalleri asabilmek için mutlaka çerçeve kullanmanız gerekebilir. Bir diğer özelliği ise bu tuvalleri çerçeveletirken çerçeve ile tuval arasında bir ara bölüm kullanarak hem görselliği daha fazla desteklemiş hem de tablo boyutunu büyütmüş olursunuz.

* Çerçeve tercihleriniz mutlaka yaptığınız esere uygun ve yakışan bir çerçeve olmalıdır. Bir diğer önemli nokta nerede sergileneceği yani hangi ortamda ve nasıl bir konseptte yer alacağıdır. Bu noktada çerçevesiz kullanacağınız tuvaller sizin kurtarıcınız da olabilir. Özellikle modern tarzda döşeli ortamlarda çerçevesiz tuvaller tercih edilmektedir. Çerçeve olacaksa mutlaka yine ortama uygun modern tarzda, ince ve sade çerçeveler kullanılmalıdır.

Hepinize keyifli çalışmalar diliyorum.

   Başlangıçta fırça seçimleri

 Fırça seçimlerinizde başlangıç seviyesinde kalite ve fiyat olarak orta kalitede ürünler tercih etmenizi öneririm. Çok pahalı kaliteli malzemeler amatör seviyesinde yapılacak hatalarla kolayca çöp olabilir. Basit malzemeler ise size performans olarak yeterli gelmeyeceğinden hevesinizi ve heyecanınızı kırabilir. O yüzden kalite ve fiyat olarak orta ölçekli markaları seçmeniz en doğrusu olacaktır. Mutlaka minimum iki adet büyük ölçekli fırçanız olsun. Kalın fırça gesso yani alt astar sürmenizde kesinlikle olması gerekmektedir.  Bir adet yelpaze gibi olan ve size efekt vermede yardımcı bir fırça ile yanında paket halinde farklı kalınlıklarda, ince uçlu yada küt uçlu fırçalardan oluşan setlerden almanızı öneririm. Çalışacağınız boyutlar ve resim tarzı ise bu noktada en önemli detay! O yüzden neyi resmedeceğiniz ne tarzda çalışacağınız çok çok önemli. Belki sadece kalın fırçalar ve spatularla çalışacaksınız ya da tamamen ince uçlu fırçalarınız olmalı. Tüm bunlar belli bir maliyet içerdiğinden başlangıçta her şeyi almak zorunda değilsiniz. Adım adım yapacağınız çalışmaya göre malzemelerinizi almanız size her zaman avantaj sağlar.

 

Efekt malzemeler de fırçaları alırken gözünüze çarpacaktır. Fırça alırken mutlaka sizi bu malzemelere yönlendireceklerdir. Aslında bu tarz malzemeler için pek çok tercih şansınız var.  Evinizde olan birçok malzemeden efekt çalışması yapabilirsiniz. Satın almak zorunda değilsiniz. Kullanmadığınız bir tarak, fırça, mutfağınızda olan alüminyum folyo, streç film ya da kopmuş bir sineklik teli bile efekt vermede size yardımcı olabilir. Bunlarla birlikte sanat hobi dükkanlarında pek çok seçenek de bulunmakta. Tercih sizindir. Hepinize keyifli çalışmalar diliyorum.

bottom of page